Hacizli Araç Satışları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Hacizli Araçlar
  4. »
  5. Hacizli Araç Satın Alınırken Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenir Mi?

Hacizli Araç Satın Alınırken Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenir Mi?

admin admin -
84 0

Hacizli araç satın alınırken vergilerin ne şekilde ödeneceği akıllardaki büyük bir soru işareti. Hacizli araçlar ihaleyle satın alındıktan sonra vergiler satın alan kişi tarafından ödenir. Hacizli araca ait damga vergisi, tahsil harcı ve diğer masraflar da satın alan kişiye aittir. Hacizli araçlar için düzenlenen ihalelerde tellaliye harcı ödenmez. Hacizli araçlar için motorlu taşıtlar vergisi ayrı olarak ödenmez. Hacizli aracı satın almak için ödenen tutarın içerisinde motorlu taşıtlar vergisi de yer almaktadır. Yine de satın alınan araçlar için motorlu taşıtlar vergisinin ve gecikme cezalarının bilgi olarak istenmesinde ilerisi için fayda vardır.

Hacizli Araçlar İçin KDV ve Damga Vergisi Miktarı

Hacizli araçlar için KDV tutarı ticari araçlarda yüzde 18 olup hususi araçlar için yüzde 1’dir. Damga vergisi ise binde 5.69’dur. 4 kopya olarak hazırlanan Araç Satış Tutanağı için 4 kere ödenmesi gerekir. Net tutarı hesaplarken binde 5.69 4 ile çarpılmalıdır.

İncelenmeli : Bankalardan Satılık 2 nci El Araçlar

Hacizli Araç Satın Alınırken Ödenmesine Gerek Olmayan Masraflar

Hacizli araç satın alınırken bazı masrafları ekstra olarak ödenimenize gerek kalmaz çünkü satın almak için verdiğiniz para içerisinden ödenir bu harcamalar. Bunların başında motorlu taşıtlar vergisi borcu gelir. Ödemenize gerek olmayan diğer masraflar ise araç için yapılan takip giderleri, çekici masrafları ve aracın otoparkta kaldığı süre boyunca ödenmesi gereken otopark ücretidir. Hacizli Araç  üzerindeki şasi ve motor seri numaraları birbirini tutmaması halinde 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 27. maddesine istinaden yayımlanan, Karayolları Trafik Yönetmenliğinin 61. maddesine göre tescile tabi araçlarda şasi ve motor seri numaralarının zorunlu olup araçların şasi ve motor seri numaralarının bulunmaması, düşmüş veya tamir, tadil gibi nedenlerle silinmiş veya tahrip edilmiş olması veya çalınan bir araca ait şasi ve motor seri numarasının başka bir araca ait numaralar ile değiştirildiğinin ve şasi ve motorun orijinal ve bu araca ait olduğunun yetkili kurum ve kuruluşlarca tespit ettirilmesi ve trafik tescil işlemlerinin yaptırılması ihale alıcısına aittir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir