Hacizli Araç Satışları

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Hacizli Araçlar
  4. »
  5. Hacizli Araç Almak Günah mı?

Hacizli Araç Almak Günah mı?

admin admin -
120 0

Hacizli Araç Almak Günah mı? İcrada olan malların hacizli olarak geldiği ve ödenmeyen bir borç karşılığında alındığı herkes tarafından bilinmektedir. Borçlu olan kişinin borcunu ödemeyip ya da ödeyemeyip taşınır ya da taşınmaz malının hukuken kendisinde olan yetkisinin artık burada sonlandığını söyleyebiliriz. Borçlu borcunu ödemediği için malını İcraya kaptırır. Bu da borçlunun yetkisinin sonlanması ve o mal üzerinde hiçbir hakkının kalmadığını gösterir. Artık yetki İcradadır ve İcra Dairesi bu malı alıp ihaleyle satışa çıkartır.

Hacizli Araçlardan Almak Günah mı?

Dinimize göre hacizli bir malı satın almak günah değildir. Tabi bu satışın günah olmaması için bu satışın  düzgünce bir şekilde yapılması gerekir. Bazı önemli hususlar vardır. Bu önemli hususlara dikkat edersek hacizli bir malı satın almamız günah olmaz.

Bunlardan ilki , satışı yapılan hacizli aracın fiyatını belirleyip fiyat yükseltmesi yaparken vicdanımızın sesini dinlemektir. Vicdanen, zaten satın alacağımız aracın fiyatının piyasaya göre düşük fiyatlı olduğunu düşünürsek, fiyat artırımı yaparken bunu vicdanlı bir şekilde yapmamızdır.

Toplum Yargısında Hacizli Araçlar

Dinimiz borcunu ödeyemeyen bir kişiye yardım edilmesinin çok örnek bir davranış olduğunu söyler. Borcu olan ve bunu ödeyemediğinden malını İcraya kaptıran kişinin taşınır ya da taşınmaz malının ihaleyle hacizli araçlar satışında satılmasını ve bu şekilde borçlunun alacaklıya borcunu ödemesine imkan verdiğinden hacizli bir malın satılmasının günah olmadığını söyleyebiliriz.

Eğer satışı yapılacak malın fiyat artırımı yapıldığı sırada fiyatı insin diye fiyat söylemeyip beklemek ve fiyat teklifi yapacak kişilere engel olmak dinen ve vicdanen doğru bir davranış olmaz. Hacizli araçlar ihale satışında yapacağımız her şey vicdanen doğru olmalı dinimize uygun olmalı ki günah olmasın.

Hacizli Araç Almak Mantıklı mı?

İslam hukukçularının çoğu borçlu kişilerin mallarına el konulmasını sonrada bunların satılmasını caiz olarak görmüşlerdir.

Diyanet İşleri Başkanlığının hacizli malların satılmasının helal olduğunu söylemesi ile de şunu söyleyebiliriz. Devlet yetkililerinin gözetimi ve denetimi altında güvenli olarak yapılan hacizli araçlar satış ihalelerinin 24 saat boyunca kameralarla çok güvenli bir ortamda yapılması ve satış yapacak ve satın alacak kişilerin kurallara uygun olarak davranması halinde bir sorun çıkması mümkün değildir. Her iki tarafın dinen vicdanen düzgün bir şekilde davranarak yaptığı bu satışların günah olmadığını söyleyebiliriz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir